maanantai 18. toukokuuta 2015

Silakkaparvi ei pelkää muutosta




Kaikki silakat ovat tasa-arvoisia mutta jokaisella on oma paikka parvessa. Jotkut ovat sivulla, jotkut kärjessä, jotkut keskellä ja jotkut perässä. Jokainen tietää mihin parvi pyrkii ja ottaa enemmän vastuuta kuin oma tehtävä edellyttää. Kaikille on elintärkeää että viestintä kokonaisuudessa toimii. Eilinen HS artikkeli Mårten Mickosin johtamisteeseistä inspiroi.

Mietimme väitettä: Työhyvinvoinnilla ei ole tekemistä työn tuottavuuden kanssa. Tämä pitää paikkansa silakkaparvessa, ei silakka mieti työhyvinvointia, sille on tärkeää, että sillä on tieto siitä, mihin sen on tarkoitus parven mukana pyrkiä, sille on tärkeää, että se saa salamannopeasti tiedon muutoksista. Sille on tärkeää että se on osa muutosta.

Tuottavuus; miten sitä yhteisössä mitataan? Työ on tuottavaa silloin, kun se muuttuu suoraan laskutettavaksi liikevaihdoksi mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella yrityksen kannattavuuden näkökulmasta.  Mutta onko tuottavuus jotakin muuta, asiakashyödystä lähtevää? Asiakashyödyn näkökulmasta työssä voi olla tuottamatonta ylilaatua, joka ennen pitkää voi johtaa asiakkaan kaikkoamiseen, kun hän on löytänyt tarjoajan, joka saa asiakasta hyödyntävän tuotoksen halvemmalla aikaan. Ylilaadun tekeminen on myös yksilölle usein stressaavaa; ylitunteja, kireitä aikatauluja, epärealistisia odotuksia omaan työn jälkeä kohtaan.

Sekä tuottavuus että työhyvinvointi on määriteltävä uudelleen, mietintä on käytävä läpi jokaisessa yrityksessä ja jokainen on osallistettava näihin pohdintoihin. Näin voimme luoda ketteriä silakkaparvia Suomeen. Niitä jotka tekevät ketterästi tuottavia käännöksiä ja ohittavat sujuvasti esteet ja kilpailijoiden heittämät kivet, jotka yrittävät hajaannuttaa parven. Työhyvinvointi ei silakkaparvelle ole lista tarjottuja "etuja" vaan jokaisen huomioimista, mukaanottamista, kiittämistä, ohjaamista, sitä että saa merkittävää tietoa nopeasti ja pystyy käyttämään parhainta osaamista työhön.

Tanja Ståhlberg, Stadin oppisopimuskeskus, Irina Nylund, Mehiläinen & Sirpa Airola, Taloushallintoliitto

9 kommenttia:

  1. Mielenkiintoa herättävä kirjoitus, 👍

    VastaaPoista
  2. Mielestäni kirjoitus oli rohkea ja tähän aikaan hyvin sopiva.Toivottavasti oma työpaikkani olisi ketterä silakkaparvi.

    VastaaPoista
  3. Tuo parvi on kiva metafora yhteistyöstä, jossa on erilaisia rooleja vaikka kärjessä tai reunalla.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Silakkaparkakin ymmärtää, että yhteistyöllä se pysyy pidempään hengissä.

    VastaaPoista
  6. Työhyvinvoinnin uudelleen määrittely on erinomainen. Valtakunnan tasolle?

    VastaaPoista
  7. Parvessa on turvallista sukeltaa vähän syvemmällekin.

    VastaaPoista
  8. Parvena toimiminen on antoisaa ja haasteellista. Yksikin väärä käännös ja kaaos on valmis!

    VastaaPoista
  9. Kuinkahan ketterästi sillakkaparvessa roolit vaihtuu jos se kohtaa yllättävän esteen ja joutuu ehkä ensin hajaannukseen, mutta kasaa itsensä pian uudelleen. Onko roolit siis silakoilla samat? Pysyykö kärkikin paikoillaan vai antaako se ehkä sameammassa vedessä toiselle paikkansa?

    VastaaPoista

.