tiistai 26. toukokuuta 2015

Kovaa asiaa työhyvinvoinnin ja tuottavuuden yhteydestä

Viimeksi puhuttiin vähän työhyvinvoinnista ja sen merkityksestä, ja Jaana esitti raflaavan teesin, jonka mukaan työhyvinvoinnilla ei välttämättä ole mitään tekemistä työn tuottavuuden ja yrityksen tuloksen teon kanssa. Itselläni on se näkemys, että joku yhteys näillä kyllä on, mutta se ei ole kovin suoraviivainen eikä ainakaan helposti mitattavissa.

Nyt Ekonomi-lehti kertoo, että Lapin yliopistossa on "höttöteoriat ja onnettomat laskelmat" työhyvinvoinnin vaikutuksesta vihdoin korvattu timantinkovalla tieteellä! Yliopistossa on siis kehitetty toimiva mittari, jonka avulla voidaan laskea, miten paljon jokin investointi työhyvinvointiin tuottaa euroja kassaan. Hyvin mielenkiintoista - tuossapa oiva työkalu henkilöstönkehittäjän pakkiin!

Meitä uuden työn kehittäjiä ilahduttaa varmasti myös samasta artikkelista löytyvä Varman työkykyjohtajan Jyri Juustin kommentti, että kun hyvinvointia halutaan kehittää, niin "aivan ensimmäisenä on työn sisällön ja työntekotapojen kehittäminen".

Juuri näin, pidetään kehittäjien lippu korkealla!

3 kommenttia:

  1. Joskus muistan lukeneeni, että osaamisella ja työhyvinvoinnilla on yhteys!

    VastaaPoista
  2. Minusta hyvinvoinnilla ja pahoinvoinnilla on ihan oleellinen merkitys tuottavuuteen. Se kuuluuko sanan hyvinvointi eteen työ- on sitten kokonaan toinen asia. En tiedä lasketaanko "höttöteorioihin" motivaatio ja innovaatiotukimusta, mutta talouslaskelmia useamman vuoden tehneenä voin sanoa, että talouden puolelta taitaa tässä maailman ajassa löytyä kuplaa ja höttöä ihan riittävästi ;) Mielenkiintoista ja arvostettua tutkimustietoa mm. motivaatiotutkimukseen liittyen on paljon. Rihard Rayan sekä Jason Fox molemmat tunnettuja motivaatiotutkijoita, puhuvat paljon työn merkityksellisyyden kokemuksesta, onnistumisista ja niistä palkitsemisesta. Fox esittää mm. että työssä tarvitaan rituaaleja, epämuodollisia perjantaipitsoja joiden äärellä käydään läpi töiden etenemistä ja saavutuksia. Rayan on taas sitä mieltä että johtajan tehtävä ei ole motivointi, vaan sellaisen ilmapiirin rakentaminen, jossa ihminen pääsee käyttämään omaa sisäistä motivaatiotaan. Filosofi Frank Martela on puolestaan loistavasti kiteyttänyt elämän (myös työ-) tarkoituksen lauseeseen - elämän tarkoitus on, että ihminen tekee itsestään merkityksellisen toisille, tekemällä itselleen merkityksellisiä asioita. Mielestäni nämä ovat yksilön ja työyhteisön hyvinvoinnin kannalta ihan keskeisiä asioita - soisin että niihin kiinnitettäisiin työpaikoilla huomattavasti enemmän huomiota kuin tällä hetkellä.

    VastaaPoista
  3. Ihan väitöskirjatasoista tutkimusta on tehty juuri tuosta aiheesta Suomessakin. Tomi Hussi väitteli aiheesta työhyvinvoinnin ja tuottavuuden yhteys ja summasi, että euro satsattuna työhyvinvointiin tulee kuutena eurona takaisin verrattuna siihen, että reagoidaan vasta sairausvaiheessa.

    VastaaPoista

.