perjantai 15. toukokuuta 2015

Maailman parhaat työttömät - eiköhän laiteta Suomi nousuun?

Tom Hagelberg on uuden työn luoja. Hän aloittaa Tamora Muutosmuotoilu Oy;n toimitusjohtajana

Suomessa on varmasti yksi maailman parhaiten koulutettu työttömien armada. Tässä muotoilualan osaajat ovat hyvin edustettuina. Eli tilanne ei ole mitenkään ruusuinen. Kaksi yliopistoa, monia Ammattikorkeakouluja ja muita kouluja kouluttamassa muotoilijoita työttömyyteen.  Lähipiiristä löytyy kolmatta kymmentä muotoilijaa jotka ovat joko täysin muissa töissä tai työttöminä. Kohtasin Helsingissä teolliseksi muotoilijaksi valmistuneen tuttuni. Hän työskentelee myyjänä sisustustavaraliikkeessä. Tuttavani ihastellen hämmästeli polkuani muutosmuotoilijana. Vieläkö sä sille alalle yrität? Hänen kaikki tuttunsa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ovat neljän vuoden opintojen jälkeen päätyneet opiskelemaan jollekin täysin toiselle alalle. Vaikkapa lähihoitajaksi. Työn saanti on varmempaa. Tai sille on edes jonkinlaisia edellytyksiä. Aloin itsekin miettiä tilannettani. Puskenko pässinä päätäni väkisin alalle josta niin pidän, mutta missä mikään ei ole varmaa. Muuta kuin risukkoinen orjantappurasavotta. Mutta kun niin pidän tästä ja epäsuomalaisittain tohdin sanoa olevani siinä ainakin auttavasti hyvä. En ajatellut asiaa kauaa. Olihan minulla menossa mielenkiintoiset muutosmuotoilutyöt. Niin kauan kun pääsen tekemään mielekkäitä asioita, niin en ole huolissani. Kun mitään ei tapahdu, silloin huolestun. Muotoilutyöt vaativat melkein aina kontakteja ja niitähän olin taas saanut lisää. Tein juuri niitä asioita joista pidin. En miettinyt rahaa tai työllistymistäkään. Mietin vain sen aikaista asiakastani ja käyttäjiä. He ovat merkityksellisiä. 

Mahdollistamme hyvinvoinnin kasvun epävarmassa maailmassa


Valtioneuvosto on antanut jo vuonna 2000 periaatepäätöksen muotoilupolitiikasta. Päätöksen mukaan Suomi tulee olemaan edelläkävijänä muotoilun hyödyntämisessä. Tällä päätöksellä on hyvin jaloja ja ihan oikeasti tärkeitä päämääriä. Ne eivät vain ole havaintojeni mukaan  toteutuneet. Muotoiluosaamista on, mutta yritykset eivät osaa ostaa muotoilua. Tai firmat eivät ymmärrä tarvitsevansa sitä. Kun heillä on jo insinöörinsä ja johtoryhmänsä. Mediassa muotoilun viestin vienti on aika heikkoa. Sarpanevan ja Aallon varjo fyysisten tuotteiden tekijöinä on tavattoman suuri. Suomessa muotoilu kulminoituu usein ”rokkitähtimuotoilijoihin” ja esineitä myydään ”muotoiltuina”. Tämä on design! Muotoilulla tuntuu olevan luksusleima jonka avulla tuotteeseen lyödään euroja lisää. Tämä sulkee helposti muut tuotteet ja palvelut poismuotoilun piiristä. Yhtälailla nypyläinen kondomi, puuceen  kansi tai pankin jonotustilanne on muotoiltu. Eli joku on tuotteen tai palvelutilanteen miettinyt sellaiseksi kuin me sen näemme ja koemme. Se, että onko se muotoilijan tekemää, on taas eri asia. Huonokin suunnittelu on muotoiltu. Kuinka meidän muotoilijoiden pitää viestiä muotoilun mahdollisuuksista? Pitääkö meidän puhua muotoilusta yleisemmällä tasolla, suunnitteluna? Vaikeaa se tuntuu olevan. 

Muutosmuotoilu muotoilee rakenteet uusiksi muuttavassa maailmassa. Hieno homma.


Kysyntää ja tarjontaa on. Mutta mikä Muutosmuotoilu? On palvelumuotoilua, strategista muotoilua ja jos jonkinlaista graafista muotoilua. Eikö tämä jo riitä? Ei toki. Muotoilu pystyy tarjoamaan vaikuttavuutta monessa paikassa. Itse ajattelen muutosmuotoilun tietynlaisena muotoilun yläkäsitteenä jonka alla voi tehdä monenlaista muotoilutyötä. Sen alla yhdistyy eri mutoilun osa-alueiden osaaminen. Useat näkökulmat. Eihän muotoilija voi mennä vaikka palvelumuotoilijan ”hattu päässä” miettimään tehtävänantoa. Silloin näköpiiristä on jo suljettu monia vaihtoehtoja. Muutosmuotoilussa yhdistyy kaikkien suunnittelualojen osaaminen ja kaiken tekemisen taustalla on hyvinvoinnin kasvu, hyvän tekeminen. Se on kaiken muotoilun lähtökohta. Toimimme nopeasti muuttuvassa maailmassa. Muotoilemme esimerkiksi työn tekemisen kokonaan uudelleen ja suunnittelemme digitaalista vuorovaikutusta, teemme henkilöstön näkyväksi ulospäin. Kasvottomien virastojen aika on ohi. Yritystoimintaa on vireillä eri muodoissa. Toivomme uudenlaista kohtaamista myös yritysmaailman ja meidän välillämme. Jos hetkeäkään miettii, edes uumoilee päiväunissaan muotoilutarvetta, on syytä tarttua faxia modernimpaan välineeseen ja  otettava meihin yhteyttä. Meitä on vaikkapa Ville, Jaana tai Katariina. Meillä osataan auttaa muotoiluasioissa. Ring a ding ding.

2 kommenttia:

.