perjantai 14. lokakuuta 2016

Kun ei lehteen töihin, perustetaan yritys

Media ylipäätään, ja sanomalehdet erityisesti, ovat valtavassa muutoksessa. Olleet jo vuosia, vaikka ei tuotteista ja innovaatioista uskoisi. Usko painettuun ja aamuksi jaettavaan lehteen, ja suuriin ilmoitustuloihin on vankka.

On toki hyvä – ihan kansanvallan, kansan sivistyksen, yhteiskunnan vakauden ja lehtiyhtiöiden itsensä kannalta – että vielä bisnes on ollut kannattavaa.
Disruptio kuitenkin kiihtyy. Ja monen lehden pää on ollut pensaassa jo pitkään. Levikit lähtivät laskuun 1990-luvun alun laman myötä. Joitain parempia vuosia on neljännesvuosisadassa ollut, mutta trendi on ollut, ja on selvä. Suurta romahdusta ei ole ainakaan vielä tullut, mutta lähes jokainen vuosi lähes jokaisen lehden tilaukset ovat vähentyneet.

Supistuva talous on alkanut viime vuosina näkyä vahvasti myös työvoiman määrässä, kun toimintaa on sopeutettu supistuviin tuloihin. Varsinkin journalistien työpaikat ovat rajusti vähentyneet.

Työttömäksi jääneen journalistin vaihtoehdot ovat olleet selkeät: ensin jonkin aikaa ansiosidonnaista, sitten freelanceriksi.

Freelancereiden työmarkkinat eivät ole enää kovin kaksiset, ja alalle tulon kynnys nousee koko ajan. Kun työn tarjoajista on ylitarjontaa ja työn ostajien taloudelliset mahdollisuudet supistuvat, työn hinta laskee väistämättä. Ja parhaimmassa asemassa ovat tietysti jo kokeneet, pitkään freenä toimineet, joilla verkostot ovat kunnossa.

Ei ole kovin kauan siitä, kun journalistin ura oli selvä: ensin opintoja yliopistossa, sitten kesätöihin, tutkinto valmiiksi ja työpaikka oli aika selvä. Tämä aika on ohi.
Nyt ei auta, vaikka olisit pätevä, koulutettu, tekisit työsi hyvin. Kun työtä ei ole, sitä ei ole.
Disruptio riivaa. Monia pysyvästi.

Mutta onneksi on poikkeuksiakin – kuten Kaskas Media. Kolmen nuoren, pätevän ja osaavan naisen yritys. Kaikilla on journalistitausta, ja kokemus siitä, ettei palkkatyötä löydy. Yrityksestä kirjoittaa Journalisti-lehti.

Naiset perustivat yrityksen vuonna 2013. He erikoistuvat tiede- ja asiantuntijaviestintään. Ihan siis journalismin kovaan ytimeen: välittämään ajankohtaista, kiinnostavaa ja yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa. Ei kuitenkaan siihen journalismiin, joka on vaikeuksissa.

Perinteisesti journalistia ei ole kiinnostanut liiketalous, ei tulot ja menot, ei kannattavuus eikä tuottavuus. Yrityksen perustamisen jälkeen oli pakko kiinnostaa.
Alusta alkaen naiset tekivät asiat vähän toisin kuin tavallisesti: olivat avoimia, kertoivat ajatuksistaan avoimesti kaikille, hakivat mentoreita.

Ja siitä se lähti.

Kaskas Media ei välttämättä täytä kaikkia uuden työn määrittelyjä, mutta monia piirteitä uudesta työstä siinä on. Työtä ei enää tarjota, se pitää hankkia ja hakea, olla aktiivinen, avoin ja ammattitaitoinen. Tehdä itse, luottaa itseensä.
Hienoa työtä nuorilta naisilta.

Ja hyvää sisältötuotantoa ammattiliiton lehdeltä: harvoin niissä yrittäjiä ja yrityksiä esitellään.
Journalisti-lehden juttu Kaskas Mediasta tässä.

Antti Rinkinen, Chief Digital Officer @TamoraOy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.